top of page
FREX KUVA 06.JPG
frex_logo_valkoinen_vihreällä_pohjalla

FREX – täydellinen peruna joka tarkoitukseen

Frex tarjoaa kotikokkien saataville ainutlaatuisen valikoiman puhtaita, maukkaita ja ympäristöystävällisesti tuotettuja perunalajikkeita. Perinteisin viljelymenetelmin ja kiertoviljelynä kumppanikasvien kanssa kasvatettavassa FREX-perunassa tärkeintä on aito, herkullinen maku. Eri lajikkeet takaavat sen, että valikoimasta löytyy aina maukkain ja sopivin vaihtoehto kaikkiin ruoanvalmistuksen tarpeisiin.


Lajikkeella on väliä


Perunalajikkeet jaetaan karkeasti kolmeen eri luokkaan niiden ominaisuuksien mukaan. Yleisperunaksi luokiteltu peruna käy kaikkeen, mutta ei välttämättä ole aina paras valinta. Kiinteämaltoiset perunat ovat rakenteeltaan jämäkämpiä, eivätkä säikähdä pitkääkään haudutusaikaa. Jauhoiset lajikkeet pehmenevät kypsyessään ja sopivat siksi ruokiin, joissa peruna survotaan, soseutetaan, lytätään tai syödään suoraan kuorestaan.


FREX-peruna kiehuu
Eri lajikkeet takaavat sen, että valikoimista löytyy aina maukkain ja sopivin vaihtoehto kaikkiin ruoanvalmistuksen tarpeisiin.

Kun valitset lajikkeen käyttötarkoituksen mukaan, pottumuusista tulee muhevan kuohkeaa ja keitetyt perunatkin pysyvät paremmin koossa. Oikealla perunavalinnalla pääset siis onnistuneempaan lopputulokseen. Mutta miten oikea peruna sitten valitaan? Siihen pureudutaan seuraavaksi!


Kiinteä peruna on keittojen ja kiusausten paras ystävä


Kiinteät FREX-lajikkeet Jazzy ja Annabelle erottuvat edukseen keitettyinä. Ne sopivat kaikenlaisiin keittoihin, kuten kalasoppaan ja keveään kesäkeittoon. Kiinteämaltoisesta perunasta syntyy täydellinen perunasalaatti ja se kestää lihapadassakin pidempään muhentumatta palasiksi. Esikeitetty kiinteä peruna pysyy hyvin koossa myös kesäkeittiön grillivartaissa ja folioon kääräistyissä kasvisnyyteissä. Lisäksi se soveltuuu erinomaisesti erilaisiin kiusauksiin ja gratiineihin, sillä kiinteälle FREX-perunalle tyypillinen kosteus mehevöittää uunissa kypsennettävät ruoat mukavan muheviksi.


Kokeile FREX-perunasta, juuriselleristä ja voimakkaan aromaattisesta juustosta syntyvää, syksyisen satokauden mehevintä gratiinia. Perunan ja juuston lämpimässä syleilyssä sellerin maku pehmenee ja solahtaa sopuisasti maukkaaseen vuokaruokaan.


Peruna-juurisellerigratiini FREX
Peruna-juurisellerigratiini valloittaa myös selleriä vieroksuvan vatsan ja sydämen.

Jauhoisesta perunasta syntyy paras pottumuusi


Jauhoinen FREX-peruna on omiaan muussattuna, mutta maistuu mahtavalta myös pyreenä ja uunissa paahdettuna. Lajikkeena on Noblesse, joka on kerännyt kehuja ammattikeittiöissäkin mainion maun ja hienojakoisen koostumuksensa ansiosta. Jauhoisena ja miellyttävän makeana Noblesse sopii soseuttamisen ja uunikypsennyksen lisäksi myös leivontaan. Kokeile jauhoisia perunoita astetta paremman pannukakun täytteeksi. FREX-perunan ja pinaatin kera kypsennetty pannari tarjoillaan kylmäsavulohen, kapristen ja ranskankerman kanssa. Superherkullinen suolainen pannukakku viedään käsistä, joten muista pitää puolesi!


Peruna-pinaattipannukakku FREX
Kukapa ei pitäisi pannarista!? Varsinkin jos se on kypsennetty FREX-perunan ja pinaatin kera.

Näin joulun tehdessä tuloaan, on vielä syytä mainita, että jauhoinen FREX sopii luontaisen makeutensa ja rakenteensa puolesta täydellisesti tämän joulun parhaimpaan perunalaatikkoon. Peruna imee huokoisuutensa vuoksi makuja tavalla, joka tekee siitä keittiömestari Pekka Terävän sanoin ”jokaisen kokin unelman.” Valmista siis perunalaatikko käyttäen jauhoista FREX-perunaa. Pekka Terävän perunalaatikko-ohjeen löydät täältä.


Monipuolinen yleisperuna on kaikkien kaveri


Jos et osaa päättää, minkä lajikkeen perunaa poimisit ostoskoriisi, valitse FREX yleisperuna. Soraya-lajike on monipuolinen ja sopii käytännössä kaikkeen ruoanlaittoon. Rakenteeltaan napakka peruna pitää muotonsa, eikä muhjaannu helposti. Parhaiten yleisperuna uppoaa keittoihin ja laatikoihin, mutta maistuu mahtavalta myös pannulla paistettuna tai uunissa kypsennettynä. Kaiken kukkuraksi tämä perunaperheen monilahjakkuus taitaa friteerauksen salat ja taipuu liemessä kypsytetyn fondantin muotoonkin.


Kokeile yleisperunaa sosekeittoon yhdessä kesäkurpitsan kanssa tai lähde makumatkalle ja upota FREX yleisperunat intialaisiin makuihin! Yleisperunaa kannattaa testata myös rapeisiin perunapihveihin, jotka muotoillaan raastetuista potuista, sipulista, yrteistä ja FREX-kananmunasta. Yhtä lailla yleisperunasta syntyvät suussa sulavat perunagnocchit sienien kera. Klikkaa reseptiin ja nautiskele!


Perunagnocchit FREX
Gnocchi on alun perin italialaiseen keittiöön kuuluva myky. Käytä perunagnocchien valmistamiseen FREX yleisperunoita.

Comments


bottom of page