FREX KUVA 06.JPG

PERUNA-JUURISELLERIGRATIINI

FREX-perunasta, juuriselleristä ja voimakkaan aromaattisesta juustosta syntyy mehevä gratiini! Uunissa kypsyvä paistos valloittaa myös selleriä vieroksuvien vatsan ja sydämen. Perunan ja juuston lämpimässä syleilyssä sellerin maku nimittäin pehmenee ja solahtaa sopuisasti maukkaaseen vuokaruokaan.


Perunaksi suosittelemme kiinteää FREX-perunaa (Jazzy tai Annabelle), sillä perunasta löytyvä luontainen kosteus antaa mehevyyttä gratiiniin!


Neljälle


  • 500 g Frex-perunaa

  • 400 g juuriselleriä

  • voita tai öljyä vuoan voiteluun

  • suolaa ja mustapippuria

  • 5 dl ruokakermaa

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

  • ½ tl muskottipähkinää

  • 100 g Västerbottensost -juustoa (tai muuta voimakasta juustoa)


Kuori perunat ja juuriselleri. Leikkaa ne ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai veitsellä. Voitele uunivuoka ja levitä juurekset vuokaan, ripottele väleihin suolaa ja mustapippuria.

Mittaa ruokakerma kattilaan. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja hienonna rosmariini, lisää ne kattilaan yhdessä muskottipähkinän kanssa. Mausta 1 tl suolalla. Kiehauta seos ja kaada se sitten vuokaan.


Laita vuuan pinnalle leivinpaperi ja aseta päälle paino, esimerkiksi toinen uunivuoka. Paista 200 asteessa tunnin ajan.


Raasta juusto. Ota paino ja leivinpaperi pois, ripottele päälle juustoraaste ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Ripottele valmiin gratiinin päälle hieman hienonnettua rosmariinia ja tarjoile.