top of page
FREX KUVA 06.JPG
frex_logo_valkoinen_vihreällä_pohjalla

TIEDOTE: Suomalaista FREX-perunaa viedään nyt maailmalle

Suomalaista FREX-perunaa viedään nyt maailmalle – puhtaus, ympäristöystävällisyys ja maku kiinnostavat ympäri Eurooppaa.


19.10.2021


Suomalaisen superperunan hieman muita perunoita korkeampi kauppahinta muodostuu ilmasto- ja ympäristöystävällisestä viljelytavasta, jossa ei käytetä kasvinsuojeluaineita tai muita torjunta-aineita. Näin lautaselta suuhun ei päädy torjunta-ainejäämiä lainkaan. Suomessa marketin hyllystä löytyvää perunaa viedään tälläkin viikolla yli sataan Michelin-tähtiravintolaan ympäri Eurooppaa.


– Meidän FREX-perunastamme on tutkittu käytännössä kaikki mahdollinen. Saksaa varten mitattiin kasvinsuojelu- ja vierasainejäämiä, eikä mitään löytynyt, kertoo uutta viljelytapaa mukana kehittämässä ollut Skabam Oy:n toimitusjohtaja Pia Tapio-Knuuttila.


Kasvinsuojeluaineilla tarkoitetaan erilaisia kemikaaleja, jotka on kehitetty torjumaan rikkakasveja ja tuhoeliöitä. Esimerkiksi peruna vaatii paljon kasvutilaa, jota rikkakasvit vievät siltä. Näin ollen näitä rikkakasveja usein tuhotaan ajamalla peltoon torjunta-aineita. Lisäksi muun muassa perunaruttoa torjutaan kemiallisesti. Suomessa Tukes valvoo näiden aineiden käytön turvallisuutta.


– Me emme kuitenkaan halua lähestyä viljelyä muuttuvien torjunta-ainerajoitusten sisällä, vaan miettiä, mikä olisi ilmaston, vesistöjen ja ylipäätään ympäristön kannalta absoluuttisesti paras tapa kasvattaa maailman parasta perunaa. Koska peltoja voidaan viljellä myös ilman torjunta-aineita ja hiilinegatiivisesti, niin emme edes näe muuta vaihtoehtoa kuin tehdä niin. Haluamme näin olla osa kestävää ratkaisua alusta asti, Tapio-Knuuttila sanoo.


Maatalouteen kohdistuvista päästörajoituksista on IPCC:n ympäristöraportin julkaisun jälkeen keskusteltu paljon. Yksi ratkaisu päästöjen radikaaliin vähentämiseen onkin hiiliviljely, jolla tarkoitetaan sellaista viljelyssä harjoitettua tuotantotapaa, joka selvästi vähentää maatalouden kasvihuonepäästöjä ja ennen kaikkea lisää hiilen varastoitumista maaperään. Skabamin sopimusviljelijöiden käyttämä viljelytapa on hiilinegatiivinen.

Huippuravintolat ympäri Eurooppaa asiakkaina


Tapio-Knuuttila kertoo, että näin viljelty peruna on myös ravinteiltaan rikkaampi ja paremman makuinen. Mittauksissa on havaittu, että esimerkiksi aminohapot, sinkki ja B-vitamiinit ovat FREXin lajikkeissa koholla. Puhtauden lisäksi kuitenkin myös maku on ratkaissut matkalla muualle Eurooppaan.


– Olemme kasvattaneet tunnettuutta nopeasti ravintolamaailmassa esimerkiksi Ranskassa, Belgiassa ja Saksassa, koska puhtaus sekä erinomainen maku ja rakenne kiinnostavat jatkuvaa kehittymistä etsivissä huippuravintoloissa. Tälläkin viikollakin meiltä lähtee perunoita raaka-aineiksi yli sataan Michelin-tähtiravintolaan, joiden joukossa on myös yksi kolmen Michelin-tähden ravintola.

Suomessakin FREX löytyy jo usean ravintolan menusta, mutta myös arkiruokavaliota voi trimmata puhtaammaksi ja ympäristöystävällisemmäksi, sillä syyssadon perunat löytyvät marketeista.


– Viljelytapamme valinnan osoitti oikeaksi myös se, että saimme erinomaisen sadon kuivasta kesästä huolimatta, Tapio-Knuuttila kertoo.


Skabam Oy hallinnoi ja toteuttaa Premium-elintarvikkeiden (alkutuotteet) tuotekehitystä, brändäystä, vientimarkkinointia ja -myyntiä sekä skaalautuvaa vientitoimintakonseptia.  


Julkaisuvapaat kuvat: https://www.frex.fi/medialle

Comments


bottom of page