top of page
FREX KUVA 06.JPG
frex_logo_valkoinen_vihreällä_pohjalla

TIEDOTE: Näitä perunareseptejä et ole taatusti vielä testannut

Kesäperunoiden satokausi nyt parhaimmillaan


13.7.2021


Kotimaisten uusien perunoiden satokausi on nyt parhaimmillaan. Perunainnovaatio Frexin historian ensimmäinen hiilinegatiivisten kesäperunoiden sato on myös valmistunut heinäkuun aikana. Hellekesä on siivittänyt laadukkaat uudet perunat tällä hetkellä kattavasti saatavilla oleviksi. Näillä resepteillä valmistat niistä kesäherkkuja Michelin-tähtikokki Sauli Kemppaisen tapaan.


Tänä kesänä kotimaan pelloilta on nostettu ensimmäistä kertaa Frex-viljeltyjä täysin hiilinegatiivisia kesäperunoita. Uusvanha Frex-tuotantotapa tuottaa perunaan tutkitusti korkeat ravintoarvot ja ensiluokkaisen maun sekä sitoo samalla ilmakehän hiilidioksidia maaperään. Perunoiden valmistumiseen ja satoon vaikuttavat erilaiset tekijät, joista olennaisimpana on sää ja erityisesti sen tyypillinen vaihtelevuus.


–Aurinkoinen ja vähäsateinen sää on ollut otollisen kesäsadon puolella. Perunan valmistumistaon seurattu Frex-pelloilla viikoittain aistinvaraisella arviointimenetelmällä. Laatu testataan aina nostamalla tietyin väliajoin muutama peruna ylös, jotka keitetään oikeanlaisen koostumuksen ja maun varmistamiseksi. Tällä hetkellä sato on maultaan ehdottomasti parhaimmillaan ja saatavuus kuluttajille on hyvä, iloitsee Skabam Oy:n Tapio Knuuttila.


Ensimmäisen sadon kokonaismäärää on kuitenkin vielä vaikea arvioida ennen kuin koko sato on nostettu ylös. Kesäperunaa nostetaan pellosta niin pitkään kuin sitä riittää. Frex-kesäperunoissa sadon määrä jää lähtökohtaisesti pääsatoa pienemmäksi.


Näin saat uusista perunoista kaikki maut irti lautaselle

Ylistetyt superperunat nauttivat myös ammattilaisten suosiosta ravintolamaailmassa. Berliinissäkin uraa luoneen Michelin-tähtikokki Sauli Kemppaisen resepteillä hyödynnät nyt suoraan pellosta saatavilla olevan raaka-aineen täysin uusilla tavoilla perinteisen keittämisen sijaan.

–Frex-perunat soveltuvat makunsa ja koostumuksensa puolesta täydellisesti erilaisiin tapoihin nostaa peruna pääosaan. Perunoista valmistettu tortilla on oma klassikkoni ja kesäherkkua parhaimmillaan, suosittelee BAD-ravintoloiden Sauli Kemppainen.


Kesäperunat á la Sauli Kemppainen: 


Ainekset 


Frex-perunaa 

Frex-kananmunaa 

Keitinvettä, jossa juureksia

Suolaa 

Rakuunaa ja salviaa 


Valmistus 


Keitä Frex-perunat ensin kypsiksi juureksilla maustetussa vedessä. Sen jälkeen anna niiden jäähtyä ja halkaise kahtia. Savusta jokunen minuutti leikkuupuoli ylöspäin niin, että perunat saavat hyvän värin pintaan. Lopuksi paista voissa kummaltakin puolelta. 


Tarjoile lisukkeena Frex-kananmunaa. Keitä munia kuusi minuuttia, että keltuainen jää juoksevaksi. Erottele keltuainen valkuaisesta ja lisää siihen suola. Joukkoon voi lisätä yrtteinä myös rakuunaa sekä salviaa. Sekoita keltuaismassa tasaiseksi. Pilko valkuainen pieneksi ja laita savustettujen perunan puolikkaiden päälle. Kaada

keltuaiskastike vielä koko komeuden päälle ja sitten vaan herkuttelemaan!



Tortilla “Lähtelä” á la Sauli Kemppainen: 


Ainekset 


1 kg Frex-perunaa ohuina viipaleina tai paloina 

300 g kasviksia pieninä viipaleina tai paloina (esim. sipulia, munakoisoa,

kesäkurpitsaa, parsaa ja paprikaa) 

10 g tuoretta basilikaa hienonnettuna 

5 g tuoretta rakuunaa hienonnettuna 

5 g valkosipulia hienonnettuna 

500 g eli koosta riippuen 10-12 kpl Frex-kananmunia  

100 g kevytmaitoa (1,5%) 

12 g suolaa 

20 g normaalisuolaista voita 

Vähän mustapippuria myllystä tuoreena jauhettuna 

5 g / 1tl savustettua paprikajauhetta 

500 ml rypsiöljyä 


Valmistus 


Pilko kuoritut perunat ohuiksi viipaleiksi tai paloiksi. Hauduta ne rypsiöljyssä kypsiksi. Jos perunaan tulee hiukan väriä se ei haittaa, pääasia on, että peruna kypsyy. Optimaalinen öljyn lämpötila on noin 150 astetta ja normaalilla keittolevyllä keitettäessä käytä voimakkuutta 7-8. Hauduta ja friteeraa myös pieneksi leikatut kasvikset samassa rypsiöljyssä. Laita kypsennyksen jälkeen perunat ja kasvikset siivilään ja anna liian öljyn valua niistä pois.  


Valmista munamaito eli yhdistä munat ja maito, lisää joukkoon suola, savupaprikajauhe ja hienonnetut yrtit. Lämmitä uunin kestävää paistinpannua hieman, lisää voi ja anna sen sulaa paistinpannun pohjalle. Lisää pannulle peruna-kasvissekoitus ja kaada päälle munamaito hellästi sekoittaen. Laita paistinpannu esilämmitettyyn 180 asteiseen uunin ja paista alaosassa 10 minuuttia. Käännä tämän jälkeen pannua eri asentoon ja jatka paistamista vielä 12 minuuttia. Ota pois uunista ja anna levätä huoneenlämmössä 10 minuutin ajan. Leikkaa halutun kokoisiksi paloiksi ja nauti. Tortilla on parhaimmillaan heti nautittuna, mutta sen voi myös jäähdyttää ja temperoida esimerkiksi mikrossa myöhemmin.


Yhteyshenkilöt

Pia Tapio-Knuuttila, toimitusjohtaja, pia.tapio@skabam.com, p. 050 448 3044 Tapio Knuuttila, hallituksen puheenjohtaja, tapio.knuuttila@skabam.com, p. 045 330 9808


Julkaisuvapaat kuvat: https://www.frex.fi/medialle

Comments


bottom of page