top of page
FREX KUVA 06.JPG
frex_logo_valkoinen_vihreällä_pohjalla

TIEDOTE: Frex-kananmunien huippumaun takana on hyvinvointirehun vuosien kehitystyö

Kaikkien Frex-tuotteiden ja siten myös uudelle tasolle nostettujen kananmunien, Frex-munien, taustalla on vuosien kehitys- ja tutkimustyö. Frex-tuotteet päätyvät markkinoille vain ja ainoastaan, kun tuote on täydellisen valmis.


16.9.2021


Frexin ajatuksena on yhdistää tuotantomenetelmien ja lopputuotteiden ympäristöystävällisyys, maaperän ja eläinten hyvinvointi, korkeat ravintoarvot ja paras mahdollinen raaka-aineen ominaismaku. Frex-kananmunien tuotannossa munivien kanojen rehun kehittäminen on ollut keskeinen innovaatio.


”Halusimme tuoda markkinoille ilman soijaa, kalajauhoja ja geenimuunneltuja raaka-aineita tuotetut kananmunat. Lopulta uusi innovaatio edellytti rehuseokseen uusia raaka-aineita kuten hampun käyttöönottoa”, Tapio Knuuttila selvittää.


Kananmunan maku on erityisen herkkä sille, mitä kana syö. Lisäksi se, että kana voi hyvin, vaikuttaa lopputulokseen. Kanan hyvinvointirehun kehittämisvuosiin kuului myös munien makuvirheitä ennen kuin ainesosien oikea suhde löytyi.


”Tuotekehityksen avaintekijä oli oikeanlaisen suhteen löytäminen rehussa oleville komponenteille. Tulos ilmenee heti kananmunan ravintoaineiden määrässä, maussa ja rakenteessa”, Knuuttila sanoo. Tiivistä kehitys- ja tutkimustyötä yhdessä rehunvalmistajan kanssa


Yhteistyö varsinaissuomalaisen rehunvalmistajan Rehux Oy:n kanssa käynnistyi muutama vuosi sitten, kun Skabam Oy:n Tapio Knuuttila ja Pia Tapio-Knuuttila ottivat yhteyttä Rehuxin konttoriin ja kertoivat ajatuksistaan tuottaa herkullisen makuisia kananmunia uudenlaisella rehustuksella. Siihen saakka Knuuttilat olivat tehneet pitkään kehitystyötä omin voimin mm. yhdessä tunnettujen kokkien Pekka Terävän ja Jari Vesivalon kanssa.


Rehuxin reseptuurista vastaava Terhi Hemmilä on luonut satoja erilaisia rehureseptejä kanoille. Rehuxilla oltiin pian varmoja, että uudet raaka-aineet eivät vaarantaisi kanan hyvinvointia, vaan päinvastoin parantavat sitä.


”Yleisin ruokintarehu suomalaisilla kanatiloilla on viljasta ja teollisesta tiivisteestä sekoitettu seos, mutta ryhdyimme yhdessä Skabamin kanssa tekemään kananrehua, jota ei Suomessa ole koskaan aiemmin tehty”, Rehux-rehutehtaan toimitusjohtaja Thomas Fagerholm kertoo.


Samalla Frex-munien rehukehityksessä syntyi täysin uudenlainen rehuresepti. Uusi tuoteinnovaatio tarkoitti monen uuden raaka-aineen käyttöönottoa. Pia ja Tapio Knuuttilalla olivat valmiiksi mietittyinä erikoisraaka-aineiden toimittajat, joten Rehux-rehutehtaalle jäi ratkaistavaksi tekninen toteutus mm. jauhatuskarkeuksien osalta.


Pienistä kotona sekoitetuista koe-eristä jalostettiin teolliseen valmistukseen sopiva resepti, jossa munan hyvän maun ja rakenneominaisuuksien lisäksi otettiin huomioon myös kanan hyvinvointi.


Rehussa käytetään noin 30 erilaista raaka-ainetta. Frex-rehu on soijaton ja kalajauhoton, eikä se sisällä geenimanipuloituja raaka-aineita.


”Frex-rehun proteiini on kotoisin kotimaisista raaka-ainelähteistä kuten hampusta, camelinasta, herneestä sekä kaurasta ja vehnästä. Suurin osa raaka-aineista tulee muutaman kymmenen kilometrin säteellä rehutehtaastamme”, Fagerholm perustelee.


Hyvinvoiva, tyytyväinen ja onnellinen kana munii huippumunia


Frex-kananmunan kuoren laatu on sileä ja munien koko tasainen, joka kertoo raaka-ainevalintojen olevan kanalle oikeanlaista. Frex-munan keltuaisen hieno väri tulee porkkanasta eikä keinotekoisista väreistä, joita yleensä monet alan toimijat käyttävät.


”Kanan hyvinvointirehun valmistusprosessi on kuin kokkailua, jossa eri raaka-aineiden olomuodot ja jauhatukset ovat tarkkaan mietittyjä. Ainesosien keskinäinen annostelu tapahtuu tarkasti tietokoneohjatuilla vaaoilla, mutta erona kotikokkailuun reseptissä olevista annostelumääristä ei saa poiketa”, Fagerholm muistuttaa.


Frex-rehun lopputuloksena on hyvinvoiva ja tyytyväinen kana, joka munii tasalaatuisen munan melkein joka päivä. Kanan syömä rehumäärä on 130 grammaa päivässä, joten tasalaatuisuus on tärkeää.


Frex-munia munivat kanat elävät vapaana lattiakanalassa Munatukku Nikulan tilalla Somerolla.


”Kanoja tutkittiin vuoden ajan, jotta varmistettiin niiden hyvinvointi Frex-rehua syötettäessä. Tähän kuului se, että päivittäin punnittiin rehut, munamäärät, munien keskipaino sekä muutaman viikon välein myös kanat, kertoo Munatukku Nikulan toimitusjohtaja Jukka Nikula.


Kanojen Frex-hyvinvointirehun ytimessä on kotimainen hamppu


Frex-rehuseoksen ytimessä on ympäristöystävällinen hamppu, jonka viljelyssä ei käytetä lainkaan fossiilisiin polttoaineisiin perustuvia torjunta-aineita. Hamppu myös sitoo hiiltä paremmin kuin rehuissa yleensä käytetty rypsi tai rapsi.


Frex-rehun hampun tuottaa kotimainen FoodFarm Oy. Hamppu on vastuullinen ja ympäristöystävällinen raaka-aine, sillä se sitoo hyvin hiiltä eikä tarvitse kemiallisia torjunta-aineita.


Lisäksi hampun tuotannon jäljitettävyys on erinomainen, sillä jokainen tuotantoerä on jäljitettävissä 100-prosenttisesti kotimaisten sopimusviljelijöiden pelloille jopa kylvösiemenerään asti.


”Hamppu on viljelykasvina hyvä maaperälle ja ilmastolle. Rypsin ja rapsin viljelyn ongelmaksi on muodostunut runsas kemiallisten torjunta-aineiden käyttö, joilla on todettu olevan haittavaikutuksia pölyttäjiin kuten mehiläisiin. Hamppu sen sijaan edistää luonnon monimuotoisuutta ja toimii ravintokasvina pölyttäjille”, kertoo toimitusjohtaja Jyrki Leppälä FoodFarmista.


Michelin-tähtikokki Sauli Kemppainen: Frex-tuotteet ovat kuin toiselta planeetalta


Yksi Frex-munista vakuuttunut kokki on kotimaahan palannut keittiömestari Sauli Kemppainen, joka kokkasi pari vuotta sitten Berliinin Savu-ravintolassaan Michelin-tähden. Kemppainen huomasi valtavan eron tavallisiin raaka-aineisiin, kun hän sai käsiinsä Frex-perunoita ja -kananmunia.


”Kun eteen osuu yksittäinen raaka-aine, josta innostut, alkaa tapahtua! Frex-kananmuna on ihan käsittämättömän hieno. En lakkaa ihmettelemästä, miten se käyttäytyy ja miten upeasti sen valkuainen hyytyy. Koko muna on aivan toiselta planeetalta!”, Kemppainen hehkuttaa.


Kemppainen oli ihmeissään, kun Frex-tuotteiden myötä hänen oppimansa ruoanlaiton perusasiat alkoivat toimia eri tavalla, mihin hän oli tottunut. Samalla mestarikokin reseptit menivät kerralla uusiksi.


”Tietenkin hoin, että maku, maku, maku. Testeissä meni satoja kanamunia sekä valtava määrä perunoita. Pienestä asiasta kasvoi iso seikkailu. Olo on kuin nuortuisi 30 vuotta ja aloittaisi kokkina alusta kaikkine uusine oivalluksineen”, Kemppainen kuvailee Frex-taivaltaan.


Julkaisuvapaat kuvat: https://www.frex.fi/medialle

Comments


bottom of page