top of page
FREX KUVA 06.JPG
frex_logo_valkoinen_vihreällä_pohjalla

UUDEN SADON ÄÄRELLÄ

Huippulaatuisten juuresten tuottamiseen ei ole Suomen veroista paikkaa. Puhdas pohjavesi, puhdas ilma sekä selkeät vuodenajat luovat pohjan kokonaisuudelle, joka ei ole muualle monistettavissa. Ainutkertaisista olosuhteista huolimatta maanviljelys vaatii Suomessakin hyviä hermoja ja pitkäjänteisyyttä. Syksyn FREX-satoa on kasvatettu maltilla ja huolella, ja peruna on valmis vasta kun se maistuu oikealta.


Nyt pitkän työn jälkeen ensimmäiset FREX-perunat ovat saapuneet ravintoloihin ja lisää valmistuvaa satoa odotellaan vesi kielellä. Härmässä FREX-pelloilla vieraillut Skabam Oy:n perustaja Tapio Knuuttila kokee kiitollisuutta katsoessaan tulevaan. Tapio kertoo seisoessaan perunapellon keskellä: ”Tässä vaiheessa on iso kiitollisuus siitä, että tällaista satoa on tulossa. Täällä on paljon työtä tehty pellolla. Tässä on monen suomalaisen, ainakin osa ravinnosta ja myös perusta uusille innovaatioille.” Ja näinhän se on, FREX-peruna on erityislaatuisuudellaan hurmannut monet suomalaiset, ja monet odottavat FREX-peltojen tuotoksia kotikeittiöihinsä.

Tapio Knuuttila odottaa paljon tulevalta FREX-syksyltä.
Tapio kertoo seisoessaan perunapellon keskellä: ”Tässä vaiheessa on iso kiitollisuus siitä, että tällaista satoa on tulossa."

AINUTLAATUINEN SATO


Jotta perunan matka taittuu menestyksekkäästi aina pellolta hyvää ruokaa arvostavan lautaselle, tarvitaan kuitenkin yhteispeliä. Harva pysähtyy miettimään maatalouden toimitusketjuja. Jotta kuluttaja voi poimia lähikaupastansa mukaan FREX-perunaa, tulee tuottajan, pakkaamon, kuljetusliikkeen, keskusliikkeiden ja kauppojen muodostaman ketjun toimia suunnitellusti. Kaikkia tarvitaan, jotta makukokemus osuu nappiin ja asiakas saa laadukkaan perunan mukaan kaupasta.


Yksi keskeisistä lenkeistä FREX-ketjussa on luonnollisesti perunaprofessoriksi tituleerattu FREX-perunan sopimustuottaja Rami Lilja, joka on tehnyt vuosia työtä perunan kanssa. Tänä syksynä hän ennakoi maistuvaa FREX-satoa: ”Sato on aika hyvännäköistä tulossa. Mielenkiinnolla odotetaan eri lajikkeiden kohdalla kuinka ja missä vaiheessa se maku tulee.”


Totuushan on, että jokainen perunasato on erilainen. Vaikka lajikkeet ja pellot pysyvät samoina, niin silti jokainen sato on ainutlaatuinen. Siinä mielessä perunanviljelystä löytyy yllättäviäkin yhtymäkohtia viininviljelyyn. Vaihtelevat sademäärät, lämpötilat ja luonnon monet muut muuttujat vaikuttavat kaikki perunan rakenteeseen ja siihen, miltä peruna lopulta maistuu. Perunanviljelijällä syksyyn liittykin siis ymmärrettävästikin paljon tunnetta. Ja niin Lilja tiivistääkin: "Syksy on aina hienoa aikaa, sadonkorjuu yleensäkkin, saa talteen sen, mitä sitten on saanut lahjaksi jälleen.”


PITKÄ, MUTTA PALKITSEVA TIE


Syksyn tullessa Frex-perunat eivät löydy pelkästään laatua korostavien kotikokkien leikkuulaudoilta vaan myös monista huippuravintoloista. FREX-perunan matka huippuravintoloitten listoille ei kuitenkaan ole ollut helppo. Tätä nykyä FREX-perunaan luottavien kokkien joukosta löytyvät muun muassa tähtiravintoloitsijat Pekka Terävä, Sauli Kemppainen ja Alain Bianchin. Kun uutta raaka-ainetta lähdetään tarjoamaan ravintolaan, on kuitenkin meritoituneen ja kuuluisan kokin huomiota vaikea saada. Omien raaka-aineiden tarjoajia voi olla jonoksi asti, mutta lopulta Knuuttilan kärsivällisyys on tuottanut tulosta.


Knuuttila muistelee FREX-perunan pääsyä Sauli Kemppaiseen Savu-ravintolaan Berliinissä. Tiukat toimitusta koskevat vaatimukset kuntoon saatuaan peruna lopulta pääsi testattavaksi Kemppaiselle. Perunan perustavanlaatuinen testaaminen kuitenkin kesti pidempään kuin Knuuttila olisi osannut odottaa. Monella kuluttajalla perunan testaamiseen menee puoli tuntia, mutta Kemppaiselta kului useampi viikko hänen paneutuessaan FREX-perunan maun nyansseihin. ”Kun perunat olivat olleet kaksi viikkoa testissä, niin soitin sitten Saulille ja Sauli sanoi, että ei ole vielä lähelläkään sitä, että kaikki olisi testattu”, Tapio muistelee. Perunan maku ja koostumus kuitenkin miellyttivät Kemppaista ja FREX-pääsi nimellään mukaan Kemppaisen Savu-ravintolan listalle.


MAUKASTA LUONNON EHDOILLA

FREX-sopimusviljelijä Rami Lilja ja perunavarastolaatikot, joihin peruna laatikoidaan ennen pakkaamolle lähettämistä.
Rami Lilja ja perunavarastolaatikot, joihin peruna laatikoidaan ennen pakkaamolle lähettämistä.

Mistä sitten juontaa juurensa maku, joka on jo tehnyt vaikutuksen niin moneen? Rami Lilja tietää, että hyvän perunan maku lähtee ennenkaikkea hyvästä pellosta. Siksi peltojen eteen nähdään vaivaa. FREX-perunan viljelyssä yhdistyvät tämän päivän teknologia ja luontoystävälliset tuotantotavat. Ainutlaatuisessa tuotantotavassa tavoitellaan tilaa, jossa maaperän ravinteet kiertävät mahdollisimman luonnollisesti. Tämän vuoksi FREX-peruna viljellään vuoroviljelyllä. Kahden satokauden jälkeen peltoa muokataan kaksi vuotta, jotta maaperä olisi taasen täynnä ravinteita uutta perunasatoa varten. Jos pellosta ei pidetä huolta eikä maan anneta levätä, niin elämä maasta alkaa kadota. Pellon elinvoimaisuutta voi seurata useammalla tavalla, mutta jo pelkästään haistamalla multaa saa jonkinasteisen käsityksen pellon kunnosta. ”Se maaperän tuoksu kertoo aika paljon siitä, että onko se homma kunnossa vai onko tehty jotain väärin. Elikkä sellainen miellyttävä mullan tuoksu, siinä jopa voi haistaa sienirihmastot”, Lilja kertoo.


Vaikka FREX-perunan keskiössä on maku, niin ympäristönäkökulmaa ei kuitenkaan sovi unohtaa. Kun puhutaan tulevaisuuden maataloudesta, on tärkeää että viljely tapahtuu luonnon ehdoilla. Knuuttila kertoo: ”Meidän perunan tuotantotapa on hiilinielu, eli se sitoo enemmän hiiltä kuin tuottaa. Lannoituskaan ei tuota lähiympäristön vesistöihin valumia. Se hoitaa sitä ympäristöä, mikä on todella tärkeää.”


NYT SITÄ SAA


Käsin poimittuja FREX Siiklejä toimitettiin huippuravintoloihin.
Käsin poimittuja FREX Siiklejä toimitettiin elokuussa huippuravintoloihin.

Olo-groupin ravintolat, Savu ja Alain Bianchin saivat syksyn ensimmäiset FREX-perunat elokuun puolivälissä, kun erikoiserä käsinpoimittua FREX Siikliä toimitettiin ravintoloihin pika-aikataululla. Myös toimitukset kauppoihin ovat alkaneet, mutta vasta syyskuun puolivälissä perunaa on saatavilla laajemmin kaupoista. Tänä syksynä Siiklin lisäksi FREX-pelloilta valmistuu niin kiinteää ja jauhoista perunaa sekä yleisperunaa. Lajikkeita ovat Jazzy, Annabelle, Soraya ja Noblesse. Jauhoinen FREX (Noblesse) on hurmannut monet kokit ja FREX yleisperuna (Soraya) on taas ollut arjessa monikäyttöisyydellään erottuja. Pottuhifistelijä löytää jokaiselle FREX-lajikkeelle oman käyttötarkoituksensa. Mutta jos kerran huippukokit ja ruokahifistelijät innostuvat FREX-perunasta, niin miltä se sitten maistuu? Knuuttila tiivistää: "FREX maistuu alkuperäiseltä. Sehän on aito alkuperäinen maku, on se sitten peruna tai kananmuna. Se on se maku, mikä oli silloin joskus kauan sitten.”


bottom of page